All fields are required.

Close Appointment form

  • Home
  • Drönare levererar...

Drönare levererar hjärtstartare

No Comments

Den holländska studenten Alec Momont har utvecklat en drönare för transport av hjärtstartare. Den ska enligt uppgift identifiera positionen på den telefon som ringer in larmet och sedan ta sig dit – med en hastighet på upp till 100km/h! Detta rapporterar tidningen NyTeknik på sin hemsida.

Detta skulle innebära att drönaren kan nå patienter inom ett tolv kvadratkilometer stort område på mindre än en minut. Det skulle öka chansen till överlevnad med 80% för de runt 800 000 personer i EU-området som varje år drabbas av hjärtstopp, enligt Alec Momont.

Genom ljud- och videokommunikation ska vårdpersonal kunna kommunicera med den/de som utför livräddningen.

Än så länge är det inte tillåtet i vare sig Sverige eller Holland med den här typen av flygande farkoster, men drönaren som tagits fram behöver utvecklas vidare i fråga om att kunna undvika hinder på sin väg till patienten. Drönaren med den integrerade hjärtstartaren har ännu inte testats i en verklig situation, men Alec Momont tror att all dessa utmaningar ska vara lösta inom fem år.

Priset? Runt 15 000 Euro per drönare.

Kolla på demonstrationsvideon och intervjun med studenten Alec Momont.

1
  • Share This

About the author

dhlrutbildningse dhlrutbildningse

Related Posts

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>